Zakład produkcji drożdży Yarrowia lipolytica oraz bioestrów etylowych.

Zakład produkcyjny onesano S.A. w Czechowicach-Dziedzicach powstał w 2011 roku w ramach projektu współfinansowanego ze środków unijnych. Całkowicie zautomatyzowana linia produkcyjna wraz z posiadaną infrastrukturą badawczą i pomocniczą, w tym profesjonalnym laboratorium badawczo-kontrolnym, umożliwia produkcję na poziomie 600 ton produktów rocznie o zróżnicowanych funkcjonalnościach i wielokierunkowych zastosowaniach żywieniowych.

Zakład posiada certyfikację w zakresie stosowania procedur HACCP i GMP oraz dopuszczenie do produkcji pasz dla zwierząt wydane przez organy nadzoru weterynaryjnego. Jednocześnie zakład pozostaje pod stałym nadzorem instytucji certyfikujących i dopuszczających, zachowując tym samym najwyższe normy bezpieczeństwa oraz jakości żywności i pasz. W 2019 roku spółka pozytywnie przeszła certyfikację z zakresu FamiQS, co świadczy o wysokiej jakości i zachowanym bezpieczeństwie produkcji pasz.

Unikalność produktową zapewniają posiadany szczep Yarrowia lipolytica A-101 oraz opatentowana technologia produkcji. W procesie namnażania biomasy drożdżowej dobierane są i modyfikowane odpowiednie warunki środowiska (m.in. natlenienie, pH, temperatura), komponowany jest właściwy skład pożywki w procesie hodowli oraz modelowany jest metabolizm drożdży, w celu uzyskania biomasy o najbardziej pożądanych profilach aminokwasowych, bogatej w odpowiednio dobrane składniki czynne, w tym mikroelementy (Zn, Se, Mg, K, Ca, Cr, Fe, Cu), witaminy (z grupy B takie jak B1, B6, biotyna, kwas foliowy i B12), tłuszcze nienasycone i inne.

Ponadto spółka onesano S.A. posiada również zakład badawczo-produkcyjny wyposażony we w pełni zautomatyzowaną linię technologiczną do wytwarzania estrów etylowych kwasów tłuszczowych omega-3,6,9, będących kolejnym komponentem w produkcji mieszanek paszowych uzupełniających dla zwierząt. Technologia produkcji opiera się o reakcję transestryfikacji trójglicerydów zawartych w naturalnych olejach roślinnych w obecności katalizatora i alkoholu etylowego. Spółka może również adaptować produkt finalny do oczekiwań klienta w zakresie składu kwasów tłuszczowych poprzez odpowiedni dobór olejów. Linia technologiczna wyposażona jest w półautomatyczną linię do rozlewu jednostkowego, która pozwala dostosować formę konfekcjonowania produktu dla potrzeb poszczególnych klientów. Zabezpieczenie produktu przed niekorzystnym działaniem tlenu atmosferycznego, powodującym niepożądane procesy utleniania produktu, zapewnia prowadzenie procesu pod poduszką azotową oraz nasycanie gazowym azotem produktu gotowego. Posiadana infrastruktura pomocnicza daje możliwość wzbogacania produktu gotowego o związki biologicznie czynne (np. witaminy, mikro i makroelementy).

Przetworzenie kwasów tłuszczowych omega 3,6,9 w ich formę monocząsteczek (estrów etylowych) gwarantuje najwyższy transport kwasów tłuszczowych grupy omega do wszystkich komórek ciała, zwiększając tym samym biodostępność preparatu przy jednoczesnym zapewnieniu wysokiej bioretencji.